Confidenţialitate

SUA: O universitate catolică ține un curs despre efectele explorării spațiului cosmic asupra convingerilor religioase, politice și asupra comunităților | AUDIO

O universitate catolică din Statele Unite ține un curs despre efectele pe care explorarea spațiului cosmic le-ar putea avea asupra comunităților, convingerilor religioase și politice. Publicația de popularizare a științei The Conversation, preluată de edupedu.ro, publică mai multe despre acest curs neconvențional.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joshua D. Ambrosius este profesor de științe politice la Universitatea catolica Dayton, din statul Ohio, iar inițiativa lui academică se intitulează „Explorarea Spațiului: Spre o societate care călătorește în Cosmos”.

Acest curs răspunde unor nevoi exprimate chiar de cei ce studiază în profunzime spațiul. Profesorul Ambrosius s-a hotărât să îl pună la punct după ce a avut mare succes cu un articol despre influența religiei în sprijinul publicului american pentru politicile de explorare spațială.

Cursul universitar se adresează studenților cu specializare în științe inginerești și de afaceri, care au competențe tehnice, dar nu prea cunosc istoria sau politica. În el, explorarea universului e abordată prin prisma științelor sociale – precum politica, economia ori sociologia. Studenții discută cum ar răspunde umanitatea dacă ar descoperi forme de viață extraterestră, analizeaza problemele finanțării NASA, ori pe cele privind tot mai multele deșeuri spațiale. Dar abordează și chestiuni legate de religie, precum menirea suprema a celor ce lucreaza în domeniul spațial.

Autorul cursului scrie că – dacă umanitatea ar fi să devină o specie cu adevărat interplanetară – „educația spațială ar trebui să meargă dincolo de elemente tehnice si să ia în calcul și preocupările sociale, legale și etice care ar apărea”.

Din materia de studiu fac parte „Cronicile Spațiale” ale astronautului Neil deGrasse Tyson, ce prezintă o explicație a trecutului nostru în spațiu și o viziune pentru viitor, o Cronologie a „50 de ani de zboruri spațiale” – realizata de Space.com, cărți de astrobiologie, dar și filme SF precum „Contact” din 1997 și „Arrival” din 2016, care evocă tensiunile internaționale la contactul cu ființe extraterestre.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un vaccin împotriva pestei porcine africane ar putea să apară în Europa până în 2024 | AUDIO