SUA: O porțiune a unui tunel de depozitare a deșeurilor nucleare s-a prăbușit

Autoritățile le-au cerut sutelor de muncitori din arealul instalațiilor nucleare Hanford să se adăpostească, în urma informațiilor privind surparea pe o distanță de  aproximativ 6 metri a unui tunel în care erau depozitate deșeuri radioactive.

Complexul de neutralizare a deșeurilor nucleare Hanford se află la aproximativ 300 km de Seattle.

Tunelul unde s-a produs surparea se află în apropierea unui uzine de extragere a uraniului, cunoscută ca PUREX, scrie Washington Post.

Departamentul Energiei a activat Centrul pentru Operaţiuni de Urgenţă, iar echipele de urgență verifică posibila existență a unor scurgeri radioactive, deși nu există deocamdată semnale privind contaminarea.

 

Verificarea scurgerilor radioactive se face cu ajutorului unui robot, anunță jurnaliștii din zonă.


Complexul Hanford, care este o instalație în administrare guvernului federal, se află de multă vreme în centrul preocupărilor privind siguranța mediului. Până în 1980, reactoarele de la Handford au produs plutoniu pentru programul de înarmare nucleară.  Nouă ani mai târziu s-a început un program de decontaminare și neutralizare a deșeurilor.

 

O firmă privată a câştigat recent o licitaţie în valoare de 110 miliarde de dolari pentru a curăţa 212 milioane de litri de deşeuri chimice şi nucleare depozitate în până la 177 de rezervoare subterane din Hanford.

De asemenea, au existat îngrijorări că mai multe rezervoare ar scurge vapori radioactivi şi toxici. Un număr de 61 de muncitori au fost expuşi la aceşti vapori doar anul trecut, iar experţii susţin că este vorba de cea mai toxică instalaţie din America.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS