Confidenţialitate

SUA modifica legislatia privind interceptarile

Vor fi modificate legile referitoare la supravegherea electronică, în pofida asigurărilor oferite de Barack Obama cu privire la legalitatea programelor respective. Proiectul va fi dezbătut săptămâna viitoare în Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului.

În centrul atenţiei se află programul de colectare sistematică a ‘meta-datelor’ tuturor aparatelor telefonice din Statele Unite, dezvăluit în iunie de fostul informatician al Agenţiei Naţionale pentru Securitate, Edward Snowden. Numerele de telefon, orele şi durata apelurilor efectuate prin operatori americani – dar nu şi conţinutul conversaţiilor – sunt stocate într-o bază de date NSA. Doar 22 de persoane au acces la aceste date. În opinia a numeroşi congresmeni, colectarea registrelor telefonice ale tuturor americanilor încalcă al Patrulea Amendament al Constituţiei, care îi protejează pe toţi cetăţenii americani împotriva unor verificări excesive.

‘Americanii care nu au legătură cu terorismul sau spionajul nu ar trebui să se teamă că NSA le «aspiră» toate informaţiile personale’, a subliniat senatorul Mark Udall. ‘ Spionăm doar în baza unor motive valide, în baza unor informaţii, aşa cum autorizează legea’, a replicat directorul Serviciilor americane de Informaţii, James Clapper.

Colectarea sistematică a ‘metadatelor’ telefonice în Statele Unite este ‘constituţională’ şi ‘legală’, a subliniat o senatoare democrată. Însă ea a recunoscut că scurgerile de informaţii provenind de la Snowden au condus la apariţia unui scepticism la nivelul opiniei publice.

Ea anuntat ca proiectul de lege pe care îl pregăteşte împreună cu un coleg republican ‘limitează strict accesul la datele telefonice’ şi ‘va interzice în mod expres colectarea conţinutului apelurilor telefonice’.

Senatorii cer totodată sa fie creat un post de ‘avocat constituţional’ independent, care să argumenteze în cazuri-cheie în faţa tribunalului însărcinat cu supervizarea programelor de supraveghere şi care să servească drept contrapondere faţă de Guvern.

Însă efortul de transparentizare şi-a dovedit limitele atunci cînd un senator a întrebat dacă această colectare a datelor telefonice include localizarea geografică a apelurilor efectuate de pe telefoane mobile. Directorul NSA nu i-a răspuns la întrebare.