Confidenţialitate

SUA: “Miting al victoriei” în Baltimore

Mii de persoane au participat la un “miting al victoriei” sâmbătă seara, la Baltimore, în statul american Maryland, la o zi după ce şase poliţişti au fost acuzaţi în legătură cu moartea lui Freddie Gray, un tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani, în custodia poliţiei.

Demonstraţia paşnică a început cu un marş la care au participat câteva sute de persoane, cărora li s-au alăturat alte câteva sute, în faţa primăriei.

Lipsa violenţei arată că tensiunile, amplificate săptămâna trecută, s-au mai potolit, însă comisarul Anthony Batts a anunţat, evocând revoltele urbane “fără precedent” de luni, că interdicţiile de circulaţie impuse pe timpul nopţii rămân în vigoare.

Situaţia de sâmbătă contrasta puternic cu revoltele de luni, când guvernatorul statului a mobilizat Garada Naţională să restabilească ordinea. Magazine au fost incendiate şi jefuite, iar poliţia a operat mai multe arestări înainte de reinstalarea calmului.

Procurorul statului la Baltimore Marilyn Mosby i-a pus sub acuzaţie, vineri, pe cei şase poliţişti care au participat la arestarea lui Freddie Gray, pe 12 aprilie. Tânărul a murit la spital o săptămână mai târziu, o moarte despre care medicul legist al statului a afirmat că este o omucidere.