Confidenţialitate

SUA își retrag 12.000 de militari aflați în Germania, ca pedeapsă pentru afacerile derulate de Berlin cu Moscova

Pentagonul a anunțat oficial, prin vocea ministrului american al Apărării,SUA își retrag o tremie dintre militarii săi dislocați în Germania. Este vorba despre aproape 12.000 de militari.

Președintele Donald Trump a scris pe Twitter că, atâta vreme cât Germania face afaceri de miliarde de dolari cu Rusia, Statele Unite nu mai au de ce să protejeze landurile de un eventual atac al Moscovei.

Anca Grădinaru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Încă de când a devenit președinte, Donald Trump a cerut Germaniei să nu încheie cu Rusia afacerea noului gazoduct prin care gaze rusești ajung în Europa. Dar Germania a mers mai departe, așa că Trump întreabă acum, retoric: “Germania plătește Rusiei miliarde de dolari pe an pentru energie și noi ar trebui să o protejăm? Despre ce vorbim aici?”

Aseară, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a anunțat că 11.900 de militari americani aflați acum în Germania vor fi relocați, cu aproape 3.000 mai mulți decât cifrele vehiculate anterior.

5.600 de militari vor fi trimiși în Italia, Belgia și Polonia, nu și în România, unde există baze în care se află soldați americani. Restul vor merge înapoi acasă, peste Ocean, însă ei vor veni tot în Europa.

SUA au cerut constant țărilor membre NATO din Europa să aloce măcar 2% din PIB cheltuielilor militare, în condițiile în care americanii plătesc cea mai mare parte a costurilor apărării Coaliției.

Germania vrea să aloce, în acest an, mai puțin de 1,4 la sută din PIB Armatei, în condițiile în care se prăbușește economic. Ultimele date arată că PIB-ul Germaniei a scăzut cu 10% în al doilea trimestru.