SUA: Instituții publice închise din cauza blocajului financiar

Sute de mii de funcționari federali americani nu se vor putea prezenta la birouri în prima zi a săptămânii de lucru, în contextul blocajului financiar în care se află SUA, relatează BBC.

Activitățile executivului de la Washington au fost oprite în weekend, după ce republicanii și democrații din Senat nu au reușit să ajungă la un acord de ultim moment pentru continuarea finanțării bugetare. Există neînțelegeri majore legate de imigrație și securitatea granițelor.

Săptămâna trecută, senatorii americani au discutat ultima propunere legislativă de finanţare temporară a guvernului până la dată de 16 februarie, care ar fi evitat oprirea activităţii administraţiei federale, dând timp şi negocierilor pe buget. Camera Reprezentanţilor își dăduse acordul, iar Senatul ar fi trebuit să o adopte până vineri, la miezul nopţii, pentru a se evita închidere parţială a activităţilor guvernamentale.

Majoritatea democraților s-au opus proiectului, pentru că acesta nu includea măsuri de protecție pentru sute de mii de tineri imigranți.

Casa Albă acuză opoziția că „au pus politica înaintea securității naționale, a familiilor militarilor, a copiilor vulnerabili și a capacității țării de a-i servi pe toți americanii”.

Administrația condusă de Donald Trump a susținut că, prin acest gest, democraţii îi iau „ostatici” pe americani și anunță că nu va discuta despre imigrație până când guvernul nu va putea să își reia activitatea.

Ultima dată când guvernul Statelor Unite a fost nevoit să închidă din lipsă de fonduri a fost în octombrie 2013, când președinte era democratul Barack Obama.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS