Confidenţialitate

Guvernul american a rămas fără bani

Activitățile Executivului american au fost oprite în mod oficial la miezul nopţii, după ce republicanii și democrații din Senat nu au reușit să ajungă la un acord de ultim moment pentru continuarea finanțării bugetare.

Există neînțelegeri majore legate de imigrație și securitatea granițelor.

Senatul american a discutat ultima propunere legislativă de finanţare temporară a guvernului până la dată de 16 februarie, care ar fi evitat oprirea activităţii administraţiei federale, dând timp şi negocierilor pe buget.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american adoptase respectivă propunere, iar Senatul ar fi trebuit să o adopte până vineri, la miezul nopţii, pentru a se evita închidere parţială a activităţilor guvernamentale.

Însă senatorii au blocat proiectul. Avea nevoie de 60 de voturi din 100, dar a primit doar 50.

Majoritatea democraților s-au opus proiectului, pentru că acesta nu includea măsuri de protecție pentru sute de mii de tineri imigranți.

Cu câteva minute înainte de miezul nopțîi, au avut loc și negocieri de urgență între liderul republican al majorității din Senat, Mitch McConnell, și liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer, însă tot fără succes.

Că urmare, Guvernul american a rămas practic fără bani. Oprirea oficială a activităților a intrat în vigoare astăzi, zi ce marchează un an de mandat pentru președintele Donald Trump.

Casa Albă a dat imediat vina pe democrați, acuzându-i că „au pus politica înaintea securității naționale, a familiilor militarilor, a copiilor vulnerabili și a capacității țării de a-i servi pe toți americanii”.

Administrația Trump susține că, prin acest gest, democraţii îi iau „ostatici” pe americani și anunță că nu va discuta despre imigrație până când guvernul nu va putea să își reia activitatea.

Ultima dată când guvernul Statelor Unite a fost nevoit să închidă din lipsă de fonduri a fost în octombrie 2013, cu Barack Obam