SUA încheie un acord istoric cu talibanii

Statele Unite și insurgenții talibanii au semnat un acord de pace, după 18 ani de război în Afganistan.

Este un pas istoric ce ar putea deschide calea către o retragere completă a militarilor străini din Afganistan în următoarele 14 luni.

Acordul a fost semnat în capitala Qatarului, Doha.

„ Este o zi monumentală pentru Afganistan. Este vorba de a face pace şi de a crea un viitor comun mai luminos. Suntem alături de Afganistan”, a transmis Ambasada SUA la Kabul pe Twitter. Cu câteva ore înainte de acord, talibanii au ordonat tuturor luptătorilor săi din Afganistan „să se abţină de la orice fel de atac… pentru fericirea naţiunii”.

Între timp, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a călătorit la Kabul într-o vizită despre care oficialii şi experţii au declarat că are drept scop asigurarea guvernului afgan în legătură cu angajamentul Statelor Unite cu această ţară.

Ministerul român de Externe a emis un comunicat prin care salută semnarea acordului între cele două părţi, în contextul în care ţara noastră participă cu un număr important de militari pentru restabilirea păcii în Afganistan.

România va continua să susţină demersurile de asigurare a păcii şi securităţii în Afganistan, în coordonare deplină cu aliaţii săi, în cadrul NATO”, a mai transmis Ministerul de Externe

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS