Confidenţialitate

SUA: COVID, criza economică și rasismul, temele ultimei dezbateri Trump – Biden

Cu mai puțin de două săptămâni până la alegerile prezidențiale din SUA, cei doi contracandidați au avut ultima dezbatere televizată, eveniment orgalizat la Nashville.

La sosire, Donald Trump și Joe Biden s-au salutat discret, dar păstrând distanţa.

Preşedintele republican în exercițiu a fost testat negativ înaintea dezbaterii și a urcat pe scenă fără mască pe scenă, la trei săptămâni după ce a fost infectat, alături de Prima Doamnă. Melania Trump a putut fi văzută în sală la dezbatere.

Cum era de așteptat, gestionarea epidemiei a fost subiect de dispută.

Prezicând “o iarnă sumbră” pentru cea mai îndoliată ţară din lume, democratul Joe Biden consideră că o persoană responsabilă de peste 220.000 de decese atribuite COVID-19 în America nu mai poate rămâne președinte.

Sperând la un al doilea mandat de președinte, Donald Trump a promis, în schimb, că “va combate cu fermitate” virusul. Locatarul de la Casa Albă a mai spus că un vaccin “este gata”, fiind evaziv – totuși – în privinţa calendarului imunizării în masă, pe care o așteaptă națiunea americană.

Aflat pe locul secund în sondajele de opinie, Donald Trump a acuzat din nou China că este responsabilă pentru pandemie.

Republicanul a promis și că va reconstrui economia, afectată puternic de criza sanitară. “Trebuie să oferim oportunităţi economice, o educaţie mai bună, o asigurare medicală mai bună, un acces mai bun la şcolarizare, la împrumuturi, bani pentru a demara afaceri, toate aceste lucruri le putem face”, a subliniat el.

Joe Biden a acuzat că în SUA există “rasism instituţional”. În replică, Donald Trump a susţinut că a făcut cel mai mult pentru comunitatea afro-americană “de la Abraham Lincoln” încoace.

“Sunt persoana cea mai puţin rasistă din această încăpere”, a ţinut să sublinieze Donald Trump. Joe Biden i-a răspuns că este “unul dintre preşedinţii cei mai rasişti pe care i-am avut în istoria modernă”. “Aruncă gaz pe fiecare foc rasist”, a declarat Biden, reamintind că Trump şi-a început campania în 2016 acuzându-i pe mexicani că sunt “violatori”.

În fine, Donald Trump a acuzat că familia lui Joe Biden a fost îmbogăţită de oligarhi ruşi, acuzație respinsă de acesta din urmă, acuzație respinsă de acesta din urmă.

În schimb, democratul a punctat că republicanul nu și-a publicat nici până acum situația impozitelor din ultimii ani, un lucru neobișnuit pentru un președinte.

De remarcat că regula “tăierii” microfonului a permis mai puține întreruperi, precum cele care au transformat în haos prima dezbatere.