Confidenţialitate

SUA: Camera Reprezentanților a decis că doar cei cu vârsta de cel puțin 21 de ani își pot cumpăra arme. Proiectul are șanse mici să treacă de Senat

În Statele Unite, Camera Reprezentanților a aprobat creșterea vârstei de la care americanii își pot cumpăra arme, de la 18 la 21 de ani. Votul final va fi dat de Senat, care e divizat în privința acestui proiect.

La dezbaterea proiectului, democrații au atras atenția că trebuie să crească vârsta de la care americanii pot cumpăra arme, pentru a preveni atacuri precum cel din Uvalde, Texas, unde un adolescent de 18 ani a ucis 19 copii și doi profesori.

Proiectul prevede și stabilirea unei aşa-zise proceduri „red flag” la nivelul instanţelor federale prin care să le poată fi confiscate de urgenţă armele unor persoane considerate periculoase.

Sondajele efectuate recent au arătat că 74% dintre adulţii americani susţin majorarea vârstei de la care pot fi cumpărate arme la 21 de ani şi peste 80% sunt în favoarea unor măsuri precum procedurile „red flag”.

Proiectul are șanse slabe să treacă însă de Senat, care e divizat în privința acestei chestiuni.

Republicanii au pledat pentru măsuri cum ar fi  creşterea finanţării pentru securitate și întărirea pazei în școli, inclusiv prin asigurarea de gărzi înarmate.

Foto: Shutterstock