Confidenţialitate

SUA ajută tot mai mult Ucraina: Kievul a primit deja sistemele cu rachete de artilerie și așteaptă un alt ajutor de 450 de milioane de dolari

Invadată de 120 de zile, Ucraina a confirmat, joi, primirea sistemelor americane de mare mobilitate cu rachete de artilerie. Echipamentele moderne HIMARS permit lovirea unor ținte aflate la zeci de kilometri. Chiar și în aceste condiții, rușii continuă să câștice localități în estul Ucranei.

Kievul a solicitat insistent astfel de sisteme, spunând că are nevoie de ele pentru a lovi eficient și de la distanță trupele ruse, care folosesc masiv artileria în efortul de a cuceri Donbasul.

Armata americană le va mai împrumuta ucrainenilor un robot-câine folosit pentru deminarea terenurilor. Acesta va fi trimis în misiune în zonele de la periferia Kievului, devenite un pericol pentru civili după retragerea invadatorilor.

Administrația americană a anunțat că acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 450 de milioane de dolari. Este vorba mai ales despre multimple sisteme de lansatoare de rachete dar și despre 18 bărci de patrulare pentru monitorizarea coastelor și a râurilor.

Din noile capabilități americane ce vor fi trimise Ucrainei mai fac parte vehicule capabile să lanseze baraje de rachete ghidate către ținte aflate la aproximativ 60 de km distanță.

Între timp, ministrul ucrainian al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat joi că sistemele de lansatoare de rachete trimise anterior de SUA au ajuns în țară, iar antrenarea a 60 de militari pentru a le folosi s-a încheiat.

Între timp, rușii au mai cucerit două localități din Regiunea EStică Luhansk, de lângă orașul Lysychansk. CNN scrie, citând doi oficiali de intelligence americani, că forțele ruse capătă avantaj tot mai mare în Estul Ucrainei, după ce au învățat în cele trei luni de atac din greșelile făcute.

Rușii și-ar fi îmbunătățit coordonarea aeriană, atacurile la sol și aprovizionarea trupelor pe front. Atacatorii chiar au distrus câteva obuziere americane și dintre cele trimise de alte țări vestice, mai scrie CNN.