SUA acuză Rusia că a instalat sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru Europa

Noi acuzații la adresa Rusiei. Moscova a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare după ce a instalat unele sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite.

Acuzațiile au fost lansate de generalul Paul Selva, vicepreşedintele Statului Major Interarme al armatei americane.

Declarațiile generalului au fost făcute în cursul audierilor în în Comisia pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanților. Potrivit acestuia, instalarea acestor sisteme de rachete încalcă “spiritul şi obiectivele” Tratatului INF, semnat în 1987.

“Sistemul prezintă riscuri pentru cele mai multe dintre bazele noastre din Europa şi credem că ruşii le-au instalat deliberat pentru a constitui ameninţări la adresa NATO şi a obiectivelor sale”, a spus Paul Selva, potrivit agenţiei Associated Press.

 

Este prima dată când armata americană acuză în mod deschis Rusia în privința instalării unor sisteme de rachete de croazieră.

Rusia a instalat, în februarie, sisteme de rachete de croazieră în cel puţin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar (Volgograd), la aproximativ 500 de kilometri nord-est de ţărmul Mării Negre. Tot luna trecută, Rusia a mobilizat trupe în Extremul Orient rus, în Ciukotka, la aproximativ 80 de kilometri de statul american Alaska.

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, citaţi de New York Times, susțin că rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8 și ar avea o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri.

Rusia a avertizat că nu va rămâne fără niciun răspuns la decizia NATO de a suplimenta forțe militare în Europa de Est. În plus, avertismentele Moscovei au vizat și instalarea sistemului antirachetă la Deveselu, în România.

Despre baza de la Deveselu, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externea, acuza, în septembrie 2016, Staele Unite că încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare.

Oficialul rus adăugase atunci că vor apărea “consecinţe nedorite”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS