Confidenţialitate

SUA acuză Africa de Sud că a furnizat arme Rusiei

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Africa de Sud a acuzat autoritățile africane că furnizează arme Rusiei, în ciuda neutralității declarate în războiul generat de ruși Ucrainei. Reuben Brigety a afirmat că o navă rusă a fost încărcată cu muniție și arme în Cape Town în decembrie 2022. Administrația prezidențială a Africii de Sud a dezmințit afirmațiile și s-a declarat dezamăgită de aceste acuzații menționând că nu există dovezi care să susțină declarațiile ambasadorului SUA Reuben Brigety, scrie BBC.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă la Pretoria, oficialul american a declarat că Washingtonul este îngrijorat de poziția Africii de Sud în fața conflictului.

Acesta a spus că în perioada 6 – 8 decembrie 2022, o navă rusă a fost încărcată cu armament și muniție. Mai mult, prezența navei – Lady R – a ridicat semne de întrebare mai multor politicieni locali la vremea respectivă.

Reacția guvernului sud-african

În urma acuzațiilor, guvernul sud-african a transmis că va deschide o anchetă independentă, care va fi condusă de un judecător pensionat, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al biroului președintelui Cyril Ramaphosa.

Poziția Statelor Unite ale Americii față de atitudinea Africii de Sud în contextul războiului din Ucraina

SUA critică de luni de zile relația confortabilă pe care Africa de Sud o are în continuare cu Rusia. Adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat – Vedant Patel – a declarat joi că SUA a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la nava Lady R.

Acesta a mai declarat că SUA se va pronunța împotriva oricărei țări care „sprijină războiul ilegal și brutal al Rusiei în Ucraina”.

Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea și în cazul participării Africii de Sud la exercițiile militare cu Rusia și China în timpul invaziei din Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Zelenski, despre contraofensiva de primăvară: Răspunsul militar la atacurile Rusiei va întârzia. Soldații au nevoie și de blindate, care ajung lent din Occident | AUDIO