Confidenţialitate

SUA au lovit mai multe ținte din Siria și Irak ca represalii după moartea a trei militari americani în Iordania UPDATE | AUDIO

Update:

Mișcarea Rezistența Islamică din Irak a bombardat în această dimineață baza aeriană al-Harir care găzduiește forțele americane din nordul Irakului.

Șeful politicii externe a UE a cerut tuturor părților să evite escaladarea ulterioară aconflictului .

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Știrea inițială:

Armata SUA a lovit mai multe ținte în Siria și Irak, după moartea a trei soldați americani în Iordania într-un atac pe care oficialii americani îl atribuie unor grupări militare susținute de Iran. Oficialii americani transmit că Irakul a fost înștiințat de această operațiune. Purtătorul de cuvânt al premierului irakian declară că operațiunea reprezintă o amenințare la adresa suveranității țării.

Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu a anunțat că armata americană a efectuat lovituri care au vizat peste 85 de situri, inclusiv centre de comandă, infrastructuri de depozitare pentru drone și rachete, care ar aparține milițiilor și forțelor iraniene. Operaţiunea a durat aproximativ treizeci de minute şi a fost “un succes”, a spus Casa Albă.

Cel puţin 18 luptători pro-iranieni au fost ucişi în urma atacurilor aeriene americane asupra estului Siriei, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Joe Biden: Răspunsul nostru a început azi

Într-un comunicat de presă, președintele american a transmis:“Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua conform calendarului şi în locurile pe care le vom decide”. Președintele american transmite că SUA nu doresc conflicte în Orientul Mijlociu sau altundeva în lume, dar ”oricine face rău SUA trebuie să știe că va exista și un răspuns”.

”Dacă atingeţi un american, vom răspunde”, a continuat preşedintele american.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, guvernul irakian a fost avertizat înaintea atacurilor.

Irakul consideră atacurile o încălcare a suveranității sale. Purtătorul de cuvânt al premierului irakian spune că loviturile armatei SUA sunt o amenințare iar Irakul va fi atras într-o situație nedorită cu consecințe dezastruoase pentru securitatea şi stabilitatea Irakului şi a regiunii.

Foto: Shutterstock