Confidenţialitate

STUDIU. Unul din patru europeni își descrie situația financiară drept „precară” | AUDIO

Unul din patru europeni își descrie situația financiară ca fiind „precară”, iar mai mult de jumătate dintre ei se așteaptă să ajungă în acest punct în următoarele luni. Oamenii nu prea mai au ce cheltuieli să taie în condițiile în care mulți deja au făcut alegeri dificile în privința încălzirii sau a mâncării, arată un studiu făcut de un ONG care luptă împotriva sărăciei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Criza costului vieții se adâncește din cauza prețurilor mari la energie și a creșterii inflației în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina. Un sondaj realizat în șase țări la comanda organizației neguvernamentale franceze Secours Populaire prezintă o imagine alarmantă a „unui continent pe marginea prăpastiei”, scrie cotidianul The Guardian.

Mai mult de jumătate din cele peste 6.000 de persoane din Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Regatul Unit au declarat pentru institutul de sondaje Ipsos că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani – în principal din cauza creșterii facturilor la alimente, combustibil, încălzire și chirie.

Ca să scadă cheltuielile, peste 60% dintre respondenți au renunțat la călătorii, circa jumătate au redus temperatura din locuință, iar aproape unul din trei sare peste una dintre mese.

Mai mult de 40% apelează la ajutorul familiei și prietenilor ca să se descurce și cam tot atâția își caută un al doilea job.

În ciuda acestor eforturi, aproape o treime dintre persoanele chestionate au spus că la jumătatea lunii au rămas fără bani sau că le-a fost teamă că își vor pierde casa.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cele mai bogate țări din lume au promis că vor ajuta financiar statele subdezvoltate. Banii au fost, în realitate, mult mai puțini, notează The Guardian