Confidenţialitate

STUDIU Salvați Copiii: Aproximativ 76.000 de copii români suferă din cauza plecării părinților în străinătate | AUDIO

Aproape 76 de mii de copii români încă suferă din cauza plecării în străinătate, la muncă, a cel puțin unui părinte, arată cele mai noi statistici oficiale, publicate astăzi, de Organzația Salvați Copiii. Însă acesta este doar numărul copiilor înregistrați în documentele asistenților sociali. În realitate, numărul minorilor aflați în această situație este mult mai mare, pentru că nu toți părinții și nu toate școlile raportează plecarea unui părinte de acasă.

Salvați Copiii arată că 7 din 10 județe cu cel puțin 2.800 de copii rămași fără un părinte sau ambii plecați în afara țării sunt din Moldova. Cei mai mulți copii care au măcar un părinte la muncă în străinătate sunt din județul Suceava, peste 7.200.

Anca Stamin este Director Programe la Organizația Salvați Copiii, care de 10 ani, susține mii de copii aflați în această situație: „De câte ori au fost colectate date de către Ministerul Educației de la școli, de fiecare dată numărul a fost mult mai mare decât cel colectat de serviciile de asistență socială – de peste două ori mai mare”.

Directorul de Programe al Organizației Salvați Copiii, Anca Stamin, spune că minorii care au părinții departe suferă, iar efectele absenței fizice a mamei sau a tatălui se vad pe termen lung.

„Dificultățile lor sunt foarte mari, în primul rând în sfera emoțională, dar și în sfera educațională și socială. Copiii resimt un sentiment acut de abandon, dar și de vinovăție față de plecarea părinților”, a mai spus Anca Stamin.

La fiecare sfârșit de an, școlile fac un recensământ pentru a afla câți elevi nu au părinții lângă ei. Problema e că în multe cazuri, nu are cine să completeze chestionarele: „În situația în care pleacă ambii părinți sau părintele unic susținător de familie, trebuie delegată o procedură de delegare temporară a autorității părintești, care din păcate nu este realizată în majoritatea situațiilor, iar copilul neavând un reprezentant legal, nu poate avea acces la servicii de educație, medicale, de protecție socială”.

Statisticile publicate anul trecut de Salvați Copiii mai arătau că aproape un sfert dintre copiii cu un părinte sau doi plecați, erau complet lipsiți de grija părinților. Iar aproximativ 35 de mii de copii cu cel puțin unul dintre părinți plecat au ajuns în centre sociale ale statului.

Sursa foto: Unsplash / Rubén Bagüés

Citește și: Bacău: Un microbuz ce transporta elevi a fost implicat într-un accident rutier. Din cei 7 copii transportați la spital, doar unul rămâne internat

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.