Confidenţialitate

STUDIU realizat de instituțiile statului: 2.600 de lei pe lună pentru a duce un trai decent

Calculul este făcut de Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, în urma unui studiu realizat de un grup de lucru constituit din reprezentanţi din Ministerul Muncii, Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieţii al Academiei Române, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Studiul calculează coşul minim de consum al unei familii de români de la oraş şi de la ţară, respectiv sumele esenţiale de care ar avea acestea pentru a putea duce un trai considerat rezonabil.

Potrivit studiului, o familie cu doi părinţi şi cu doi copii în întreţinere, de la oraş, are nevoie de doar 2.600 de lei pe lună pentru a duce un trai decent.

1.069 lei s-ar duce pe mâncare şi băuturi, pentru facturi privind locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alte servicii ar fi necesari 405 lei, iar familia ar cheltui numai 132 lei pentru sănătate.

Cel mai mic buget alocat de familie, de 53 lei, ar fi pentru educaţie şi cultură. Adică nici măcar un film în patru în oraş într-un weekend sau o carte dintre noile apariții. Nici nu există loc de măcar vreun curs la distanță.

Din suma totală, familia ar mai putea să facă şi economii, de 235 lei.

În ceea ce priveşte o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la ţară, studiul făcut de Comisia de Insolvenţă la Nivel Central arată că are nevoie de numai 2.100 de lei pe lună, urmând să cheltuiască numai 797 lei pe mâncare şi băutură, numai 259 lei pe cheltuieli privind locuinţa şi alte facturi, 57 lei pe educaţie şi cultură, numai 36 lei pe sănătate şi chiar vor şi economisi câte 192 lei lunar.

Comisia de Insolvență la Nivel Central a publicat aceste date în Monitorul Oficial, într-o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.