Studiu: Peste 50% dintre pacienţii din Bucureşti au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit

Peste jumătate dintre pacienţii din Bucureşti au primit, cel puţin o dată, un diagnostic greşit sau un tratament neadecvat, iar 60% dintre ei susţin că au fost nevoiţi să consulte doi sau mai mulţi medici pentru a primi un diagnostic corect, arată un studiu realizat de o clinică privată.

Potrivit studiului, 6 din 10 pacienţi care au primit un diagnostic corect în cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai întoarce la medicul care i-a diagnosticat greşit, iar peste 20% dintre ei afirmă că s-ar întoarce la primul medic, însă i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

Studiul mai arată că printre cele mai importante specialiţăţi medicale pentru care pacienţii au apelat la serviciul de second opinion specializat se numără oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) şi cardiochirurgia (8,1%).

Conform studiului, tot din aceste specialităţi medicale fac parte şi afecţiunile principale în urma cărora peste jumătate din pacienţi s-au confruntat cu situaţia unui diagnostic greşit sau a unui tratament inadecvat.

Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2017, pe un eşantion de peste 600 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia cu vârste de peste 22 ani, utilizatori ai Internetului, din Bucureşti.