Confidenţialitate

Studiu: Pandemia va amâna decizia multor cupluri de a avea un copil. Natalitatea, afectată

Pandemia va amâna decizia multor cupluri de a avea un copil – este concluzia unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții. Printre principalele cauze, teama și nesiguranța trăite în această perioadă

Realizatorii studiului au identificat cinci motive pentru care ar putea să scadă numărul de nașteri.

În primul rând, frica de boală, dar și faptul că virusul poate fi transmis pe cale sexuală.

Totodată, lipsa de acces la serviciile medicale pe perioada stării de urgență reprezintă încă un motiv de îngrijorare pentru cupluri.

Multă lume se teme că-și va pierde locul de muncă din cauza crizei. O problemă sunt și măsurile de distanțare socială, limitarea interacțiunilor sociale, faptul că oamenii nu mai merg la nunți, la petreceri sau concerte.

Și purtarea măștilor în spațiile publice poate avea efect negativ asupra formării unor noi cupluri, deoarece limitează posibilitățile de socializare și de cunoaștere.

În aceste condiții, cuplurile pot să decidă amânarea unei sarcini pe fondul stării de insecuritate provocată de pandemie, arată Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții.

De asemenea, date statistice existente la nivel mondial confirmă ipoteza potrivit căreia pandemia de COVID-19 are efecte negative asupra relației de cuplu și favorizează apariția episoadelor de violență conjugală.

De exemplu, serviciile de urgenţă din Europa au înregistrat o înmulţire de până la 60% a apelurilor telefonice din partea femeilor victime ale violenţelor conjugale în timpul izolării în contextul luptei împotriva noului coronavirus.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănăţii, violenţele în familie, faţă de un partener sau faţă de un copil, au tendinţa să se înmulţească în perioadă de criză, în special cu măsurile de restricţie şi de izolare introduse pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

“Statele membre vorbesc despre o creştere care ajunge până la 60% a numărului apelurilor de urgenţă ale femeilor victime ale violenţelor partenerului lor în aprilie acest an, comparativ cu anul trecut”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, la începutul lunii.