Confidenţialitate

Studiu MedLife: Doar 3 din 179 de persoane nu au dezvoltat anticorpi după vaccinare

Persoanele care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au dezvoltat anticorpi din primele zile după vaccin, iar aproape toți cei care nu au trecut prin boală au dezvoltat anticorpi în concentrație mare la 7-10 zile de la rapel.

Așa arată rezultatele preliminare ale primului studiu din România efectuat de Medlife.

În această primă etapă a studiului, a fost analizat un eșantion de 179 de persoane, personal medical și auxilar, cu vârste între 24-79 ani. Doar 3 nu au dezvoltat anticorpi după administrarea vaccinului. Una dintre acestea trecuse anterior prin infecția cu SARS-CoV-2.

În cazul celor care nu au trecut anterior prin infecție s-a constat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea rapelului. Procentul se dublează, însă, în primele zile după rapel și se apropie de 100% după 7-10 zile.

În eșantionul de persoane diagnosticate cu infecție COVID-19 în trecut, s-a observat că au apărut anticorpi în număr semnificativ mai mare decât în cazul celor care nu au fost infectați, chiar din primele zile după vaccinare. Din 33 de persoane, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile.

Comparând persoanele aflate în prima săptămînă de la rapel, specialiștii MedLife au remarcat că persoanele care au trecut prin boală pot dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanți de peste 10 ori mai mare.

Reprezentanții Medlife vor să crească eșantionul la 1.000 de persoane și să facă evaluări la 3, respectiv 6 luni de la vaccinare.

Specialiștii subliniază și faptul că anticorpii dobândiți în urmă infectării cu virusul SARS-CoV-2 sunt diferiți de cei dobândiți în urmă vaccinării.