Confidenţialitate

STUDIU. Jumătate dintre angajații români știu ce salarii au colegii lor | AUDIO

Jumătate dintre angajaţii români ştiu ce salarii au colegii lor, iar peste o treime dintre cei care nu le cunosc ar vrea să afle aceste informaţii, reiese dintr-un studiu întocmit de compania de cercetare Reveal Marketing Research. Datele mai arată ca 5 din 10 angajaţi români au auzit de măsurile privind transparenţa şi egalitatea salarială adoptate de Parlamentul European, la finele lunii martie a acestui an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit cercetării, jumătate dintre angajaţii români declară că ştiu ce salarii au colegii de muncă. La polul opus, 38% dintre angajaţi care nu cunosc salariile celorlalţi declară că şi-ar dori să deţină informaţii în acest sens. Studiul observă o descreştere graduală a interesului de a afla salariile celorlalţi colegi odată cu înaintarea în vârstă, cei mai interesaţi fiind tinerii cu vârste între 18 și 35 ani, iar cele mai dezinteresate – persoanele mature peste 55 ani.

Angajații din orașe şi femeile manifestă o dorinţă mai mare de transparenţă a salariilor decât cei din mediul rural și bărbații. Potrivit studiului, 46% dintre angajații chestionați declară că există diferențe salariale de gen pentru poziții similare la actualul loc de munca, într-o măsură semnificativ mai mare în mediul urban.

43% menţionează că nu au observat asemenea diferenţe, în special cei de peste 55 ani, iar 11% admit că nu cunosc informaţii în acest sens. â

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 5 – 11 aprilie, pe 730 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,6%, la un nivel de încredere de 95%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proiectele de lege care vizează zilele libere legale pentru angajații din mediul privat, motiv de ceartă între parlamentari | AUDIO