Studiu: Iesenii, interesati de antreprenoriat şi de siguranţa locului de munca, sibienii, de salariu

Studiul a fost realizat la edițiile din acest an ale Târgului de Cariere din Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov.

Tinerii din Iași aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt interesaţi de antreprenoriat şi de siguranţa locului de muncă, în timp ce pentru cei din Sibiu contează mai mult calitatea condiţiilor de muncă şi pachetul salarial.

Pentru clujeni importante sunt şansele de promovare.

Atmosfera de lucru din cadrul companiei și siguranţa locului de muncă sunt importante pentru toţi potenţialii angajaţi intervievaţi din toate oraşele vizate. Când vine vorba despre ore suplimentare, tinerii sunt dispuşi să lucreze peste program doar în schimbul unor beneficii materiale şi a dezvoltării profesionale.

Interesați de traininguri sau teambuiding-uri sunt brașovenii, ieșenii și clujenii, pe când sibienii nu pun accent pe aceste programe.

În ceea ce priveşte pachetul salarial, tinerii din Sibiu sunt cei mai interesaţi. În schimb, ei nu intenţionează să-şi deschidă propria afacere în următorii doi ani și nu sunt interesați nici de posibilităţile de promovare. În Cluj și Iași însă, mai mult de jumătate dintre respondenți își doresc un loc de muncă unde să promoveze și să devină antreprenori.

O altă concluzie este faptul că tinerii în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai puţin dispuşi să îşi sacrifice viaţa personală pentru a face carieră.

Aproape jumătate dintre braşoveni s-ar muta în străinătate, în timp ce sibienii sunt cel mai legaţi de oraş, nu sunt dispuşi să se mute.

Pentru studiu au fost chestionați 721 de tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, absolvenţi de facultate sau în ultimii ani de studiu.