Confidenţialitate

Studiu de impact, Consiliul pentru IMM-uri: Split TVA va bloca economia

Ce n-a făcut guvernul, fac micile firme: un sondaj realizat de Consilul pentru IMM-uri arată că plata defalcată a TVA va avea efecte negative majore.

Guvernanții impun măsura de la 1 ianuarie.

Sondajul a fost prezentat după ce săptămâna trecută Guvernul a adoptat măsura prin care firmele și persoanele, plătitoare de TVA, trebuie să își deschidă un cont separat pentru a vira sau a încasa Taxa pe Valoaree Adăugată.

La studiu au participat aproape 1000 de respondenți

”Peste 97 la sută dintre aceștia au declarat faptul că activitatea lor va fi afectată de introducerea acestei măsuri și este o măsură care nu ar trebui introdusă în economie (…) 20 la sută din cash-ul unei firme prin introducerea unei astfel de măsuri”, a spus la Europa Fm, Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florin Jianu subliniază că acest sistem de plată defalcată a TVA-ului se aplică  doar în două țări, Italia și Polonia – și acolo parțial, după luni de zile de discuții

”România ar fi prima țară care ar oblige întreaga economie, toți operatorii să abordeze acest tip de TVA defalcat. În opinia noastră măsură va duce la blocajul întregii economii”, a mai spus Jianu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

La întrebarea “Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet.

Rezultatul sondajului va fi transmis Executivului.