Confidenţialitate

STUDIU: Cum combină românii brânzeturile cu vinul

Un studiu mai puțin obișnuit a fost realizat de Revino Cheese and Wine pentru a afla preferințele românilor în materie de brânzeturi și vinuri.

“Am început acum mai bine de un an să descoperim diversitatea brânzeturilor româneșți și poveștile producătorilor nou apăruți. Am fost plăcut impresionați să aflăm despre rețete de brânzeturi maturate moi sau tari care se produc la noi. Prin acest studiu online am dorit să aflăm mai multe despre obiceiurile de consum ale românilor dar și despre procesul de achiziție a brânzeturilor”, spune Alina Iancu, fondator Revino Cheese and Wine.

Jumătate dintre participanții la studiu consumă brânzeturi zilnic, iar acestea sunt atât din producția autohtonă, cât și internațională. Dintre acestea peste 65% sunt achiziționate ambalate, iar restul sunt cumpărate în sistem vrac.

Mai bine de jumătate dintre respondenți achiziționează brânzeturile din supermarketuri, aproape un sfert (23%) din piețe ori magazinele producătorilor și doar 10% le cumpără din băcănii.

Jumătate dintre respondenți nu au preferințe când vine vorba de tipul de lapte din care sunt produse brânzeturile, iar din cealaltă jumătate 21% preferă brânza din lapte de vacă, 16% din lapte de oaie și 11% din lapte de capră.

Tipul de brânză, tipul de lapte și momentul de consum sunt principalele criterii atunci când se ia decizia de cumpărare, urmate mai apoi de producător, perioada de maturare sau preț.

Când vine vorba de preț, 30-50 lei este suma pe care respondenții o alocă cel mai des pentru un kg de brânză (43%), urmat de 50-100 lei (30%) și doar 7% ar plăti peste 100 lei pentru un kg de brânză.

Micul dejun este momentul în care românii consumă cel mai des la masă brânzeturi, iar telemeaua și cașcavalul sunt sortimentele cele mai cumpărate, urmate mai apoi de parmezan și mozarella, dar și de brânzeturile maturate româneșți ceea ce arată un potențial mare pentru producătorii noi care pun accent pe brânzeturile maturate.

De asemenea, jumătate dintre respondenți consumă brânzeturile cu mucegai nobil cu orice ocazie. Peste 80% consumă brânzeturile în asociere cu vinul, cele maturate fiind cea mai frecventă alegere.

Studiul a fost realizat online în perioda 24 august – 23 septembrie 2020 pe un eșantion format din 712 persoane.Merită precicat că în rândul participanților, 35% au declarat venituri lunare de peste 6.000 lei.