STUDIU: Averea medie a românilor, la coada clasamentului european

România este la coada clasamentului european al averilor și se „bate” cu Bulgaria pentru ultimul loc, cu o avere medie a fiecărui cetăţean de 43. 000 de dolari – aşa arată datele ultimului Monitor Social realizat de fundaţia Friedrich-Ebert România.

Realizatorii studiului au luat în calcul atât averea cash cât şi cea în proprietăţi. Aşa s-a ajuns la suma de 43.074 de dolari.

Cea mai mare parte o reprezintă proprietăţile. Cât priveşte cashul pe care îl au românii, valoarea acestuia e semnificativ mai mică decât a locuitorilor din alte ţări europene. E vorba de mai puţin de 10.000 de dolari.

Asta nu înseamnă, însă, că fiecare român are aceşti bani. Victoria Stoiciu, de la fundaţia Friedrich-Ebert, spune că este vorba de o medie care arată “un nivel de polarizare și de inegalitate foarte mare în societate. Cu averea cîtorva, reușim să ridicăm, așa cum ar fi dacă s-ar alătura Bill Gates acestei conversații – cu averea unui om, media ar crește brusc și am deveni milionari”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă ne uităm la ţări vecine, datele arată că averea cehilor, de exemplu, este dublă faţă de cea a românilor. O comparaţie cu Germania, arată o diferenţă în favoarea nemţilor de 10 ori mai mare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS