Confidenţialitate

STUDIU Avangarde. Ce părere au românii despre Rusia și care sunt cei 2 politicieni români în care au încredere în contextul actual | AUDIO

Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei nu este una justificată. Aproape 70% dintre respondenții unui sondaj Anvangarde spun că armata rusă nu a acționat legitim declanșând războiul pe teritoriul ucrainean. În aceeași măsură, românii declară că au o părere proastă despre liderul rus Vladimir Putin.

Cei mai mulți români spun că Rusia a comis crime de război împotriva civililor din Ucraina. 71% dintre cei intervievați în sondajul Avangarde afirmă acest lucru. În același timp, 70% dintre cei care au răspuns chestionarului cred că acțiunea Rusiei nu a fost îndreptățită.

Sursa foto: Studiu Avangarde

 

Peste jumătate dintre respondenți au o părere proastă despre Federația Rusă, iar 68% au această părere și despre președintele rus Vladimir Putin.

 

Sursa foto: Studiu Avangarde

 

Președintele Ucrainean Volodimir Zelensky se bucură de o popularitate foarte mare în rândul respondenților. Patru din zece români spun că au o părere bună despre acesta. Simpatizați sunt și Emanuel Macron, președintele Franței, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova sau Joe Biden, liderul Statelor Unite.

 

Sursa foto: Studiu Avangarde

 

Dacă ne raportăm la politica internă: peste 40% dintre respondenți spun că niciun politician român nu poate gestiona situația din România ca urmare a războiului din Ucraina. Doar două nume au fost menționate în sondaj: Premierul Ciucă și Mircea Geoană, fiind indicați în proporție egală: 8%.

Sursa foto: Studiu Avangarde

 

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 20-22 martie 2022, pe un eșantion de 701 subiecți (probabilist, aleatoriu) din populația adultă neinstituționalizată a României.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Comisia Europeană: Statele membre UE pot oferi ajutor companiilor afectate de războiul din Ucraina | AUDIO