Confidenţialitate

Studiu: Angajații români sunt motivați de beneficii precum asigurări medicale, prime de sărbători și tichete de masă

Peste 6 din 10 angajați români sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de actualul loc de muncă, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.

 Sondajul ”Calitatea vieții la locul de muncă – percepții ale angajaților” mai arată că 57% dintre angajați s-au declarat optimiști și foarte optimiști cu privire la viitorul lor la actuala slujbă și doar 33% apreciază că le-ar fi ușor să găsească un nou loc de muncă.

4 din 10 români cred că găsirea unui nou job ar fi greu și foarte greu de realizat, arată studiul IRES, realizat la cererea Up România.

În momentul în care românii părăsesc un loc de muncă, 35% dintre angajași au spus că regretă mai mult colegii decât activitatea în sine.

Cum sunt motivați angajații

 4 din 10 români își percep nivelul de salarizare drept bun și foarte bun și doar 26% îl consideră slab și foarte slab.  Un lucru foarte important – angajații români țin cont într-o mare măsură de beneficiile oferite de angajatori pe lângă salariu.

Cele mai importante sunt: asigurările medicale (88%), primele de sărbători (88%), tichetele de masă (79%) și tichetele cadou (77%).

Angajații își doresc și alte beneficii care sunt încă inexistente la noi: tichetele culturale (61%) – pentru achiziționarea de cărți, bilete la evenimente culturale etc. –, tichetele sport (57%) – pentru achiziționarea de echipament sportiv sau desfășurarea de activități sportive – și tichetele de servicii (55%) – pentru remunerarea prestațiilor casnice (bone, îngrijirea persoanelor vârstnice etc.).

Cât privește calitatea vieții la locul de muncă, angajații români au acordat nota 7,5, pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „foarte proastă” și 10 înseamnă „foarte bună”.

4 din 10 angajați au mai spus că în ultimul an calitatea vieții la locul de muncă s-a îmbunătățit. În 27% din cazuri s-a îmbunătățit pentru că au crescut salariile.

Alte rezultate ale studiului

Cei mai mulți dintre angajații participanți la studiu afirmă că dorm zilnic între 6 și 7 ore

După o zi de muncă, 21% dintre respondenți declară că petrec cel puțin o oră  navigând pe internet. 63% dintre intervievați spun că fac mișcare, 48% că practică un hobby, iar 81%  că se uită la televizor.

Studiul „Calitatea vieții la locul de muncă – percepții ale angajaților” a fost derulat în perioada 1-8 aprilie 2016 pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1264 angajați care lucrează cu contract individual de muncă într-o organizație cu un număr mai mare de 10 de angajați. Studiul a fost realizat prin telefon, iar marja de eroare este de +/-2,8%.