Confidenţialitate

Studiu: 8.000 de paşi făcuți cel puțin o dată pe săptămână reduc semnificativ riscul de deces prematur

Câte 8.000 de paşi făcuți o dată sau de două ori pe săptămână reduc semnificativ riscul de deces prematur, arată un nou studiu de specialitate. Beneficiile mersului pe jos sunt deja binecunoscute, dar aceasta nouă cercetare subliniază că și mai puțină mișcare reușește să aibă un impact semnificativ asupra sănătății.

8.000 de pași înseamnă aproape 6 kilometri și jumătate. Cercetătorii de la Universitatea japoneza din Kyoto şi de la cea americana California din Los Angeles au analizat datele a mai mult de 3 mii de adulţi americani.

Ei au constatat că cei care au mers 8.000 de paşi sau mai mult, o dată sau de două ori pe săptămână, au avut un risc cu aproape 15% mai mic de a muri într-o perioadă de 10 ani decât cei care nu au atins acest nivel.

În cazul celor care făceau aceste plimbări lungi de trei până la şapte ori pe săptămână, riscul de deces a scăzut şi mai mult, cu 16,5%.

Beneficiile în cazul unei plimbari sau două par şi mai mari pentru cei de peste 65 de ani.

Cercetătorii asociază numărul de zile pe săptămână în care cineva merge minimum 8.000 de paşi cu un risc mai scăzut de mortalitate cardiovasculară şi de deces din toate celelalte cauze.

Studiul a fost publicat în revista medicala JAMA Network Open.

Foto: Shutterstock

Citește și: România are 20% din toate cazurile de TBC din UE. La sate, incidența este de 6 ori mai mare decât la orașe, spune Beatrice Mahler | AUDIO