Studiu: 1500 de lei bugetul alocat de romani pentru sarbatorile de iarna

Potrivit studiului, 70% dintre români au declarat că vor petrece Revelionul acasă ori la prieteni.

Studiul realizat de MEDNET Marketing Research Center arată că anul acesta, de sărbători, românii vor cheltui, la fel ca anul trecut: în medie, 600 de lei pentru carne, cozonac, fructe și băuturi. În schimb, vor da mai puțini bani pe decorațiuni de Crăciun, îmbrăcăminte și încălțăminte, comparativ cu 2013, adică puțin peste 450 de lei. 20% dintre orășeni și-ar dori pe masa de Crăciun și alte produse alimentare, cum ar fi carnea de curcan, de vită, pește, brânzeturi franțuzești ori șampanie, dar pentru că nu le ajung banii, vor renunța la acestea.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați nu intenționează să își cumpere brad natural, așa că vor împodobi unul artificial. Sunt și români care au declarat că n-au de gând să împodobească pomul de Crăciun. Suma medie alocată cadourilor este de 470 de lei, bani care vor fi cheltuiți pe îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, cosmetice și parfumuri.

În ceea ce privește Revelionul, doar 3,5 la sută dintre români și-au programat o vacanță în străinătate. Cei mai mulți rămân în țară: 70% petrec, alături de familie, acasă ori la prieteni, 13% merg la munte și alți 13% vor petrece în club sau la restaurant noaptea dintre ani.

Studiul a fost realizat în perioada 25-28 noiembrie, prin intervievarea telefonică a 800 de persoane din mediul urban, cu vârste între 18 și 65 de ani.