Confidenţialitate

Pierderea mirosului și a gustului poate indica infectarea cu noul coronavirus

Pierderea simțului mirosului și a simțului gustului poate indica infectarea cu noul coronavirus, arată datele colectate prin intermediul unei aplicații dezvoltate de oameni de știință din Marea Britanie.

Raportarea acestor simptome a avut rezultate mult mai exacte în prezicerea acestui diagnostic, în comparație cu febra pe care au semnalat-o cei care au utilizat aplicația.

Aproape 60% dintre pacienții confirmați ulterior cu noul coronavirus au raportat, prin intermediul aplicației, pierderea gustului și a mirosului, față de doar 18 la sută dintre cei testați negativ.

Pe baza datelor colectate, cercetătorii britanici au creat un model matematic pentru a identifica acea combinație de simptome care poate fi cea mai eficientă în prezicerea infecției cu Sars-Cov-2.

Persoanele care își pierd mirosul și gustul sunt de 3 ori mai predispuse să se fi îmbolnăvit de COVID-19, mai ales dacă prezintă și alte simptome, fie febră, fie tuse sau chiar pierderea poftei de mâncare, spun autorii studiului, care estimează că în Marea Britanie, ar putea exista cel puțin 50 de mii de oameni infectați cu noul coronavirus, fără să le fi fost confirmat diagnosticul. De aceea, este importantă izolarea, subliniază aceștia.

Din cei 1 milion și jumătate de utilizatori ai aplicației, un sfert dintre ei au semnalat simptome.