Studentii, nemulțumiți de intenția ministrului Educației de a caza refugiați în cămine

Guvernul ar trebui să caute alte soluții în privința refugiaților care ar ajunge în România, nu să-i cazeze în căminele studențești.

Este reacția Alianței Studenților din România, după ce, zilele trecute, Ministerul Educației a cerut universităților din țară să spună dacă pot găzdui refugiați în cămine.

Președintele ANOSR, Vlad Cherecheș, atrage atenția că în fiecare an există un deficit de locuri de cazare, iar mii de studenți sunt nevoiți să caute apartamente de închiriat.

“Deși înțelegem problemele cu care se confruntă refugiații și apreciem preocuparea autorităților pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluții mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România. În contextul sosirii în Europa a sute de mii de refugiați sirieni, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a solicitat universităților din țară să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele studențești pentru a fi oferite ca adăpost pentru aceștia”, spune ANOSR.

        “În fiecare an, universitățile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenți de acest drept al lor. Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. Aceasta este și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, deoarece mulți studenți care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităților, deși au mare nevoie de acest lucru, nu își permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat și sunt nevoiți să renunțe la studii și să revină în localitățile lor de domiciliu. De asemenea, deși au posibilitatea legală să ofere subvenții pentru cazare studenților care nu locuiesc într-un cămin studențesc, universitățile nu promovează acest lucru și nu asigură nici acest drept al studenților”, precizează ANOSR.

 


 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS