Confidenţialitate

Studenţii la medicină fără loc în spitalele din România

Reportaj de Victor Marin

În România ar mai fi nevoie de încă 13.000 de medici. S-a ajuns aici pentru că medicii români pleacă în număr mare în Occident, unde li se oferă salarii incomparabil mai mari și condiții de muncă mai bună. Pe de altă parte, România stă extrem de bine la numărul de absolvenți de medicină. Conform unui raport de acum câțiva ani al Comisiei Europene, în România sunt 27 de absolvenți la suta de mii de locuitori și suntem pe primul loc in acest clasament. Ca termen de comparație, în Franța erau de patru ori mai puțini absolventi, însă în aceasta țară, deficitul de medici este incomparabil mai mic decât la noi. Parțial, și pentru că în Franța, medicii români sunt cei mai numeroși după cei de origine franceză.

Interesant este și faptul că în România sunt în jur de 8.000 de studenți străini la medicină și o parte dintre cei care vin din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu ar vrea să se stabilească aici. Deși avem mare nevoie de medici, birocrația tipic românească nu le permite să-și practice meseria aici. Culmea ironiei este că un absolvent dintr-un stat non-UE care termină medicina în România se poate angaja fără probleme în Germania, Franța sau Spania.

Pe scurt, cine vrea să practice medicina la noi, trebuie mai întâi să se înscrie în Colegiul Medicilor din România. Dacă nu vorbim de un cetăţean român sau un membru al unui stat U.E., viitorul medic trebuie să se căsătorească cu un român sau un cetăţean U.E.. În caz contrar, intrarea în Colegiul Medicilor este condiţionată de obţinerea unui permis de şedere de lungă durată de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Dar ce să vezi? Permisul de şedere îl primesc cei care au un contract de muncă şi în cazul medicilor, contractual de muncă nu se poate încheia fără a intra in Colegiul Medicilor.

Pe de altă parte, Colegiul Medicilor acordă dreptul de practică în conformitate cu o lege dezbătută şi votată în Parlamentul României. Tot Parlamentul României ar putea să o modifice şi din cercul vicios mai fac parte şi Ministerul Sănătăţii şi Inspectoratul General pentru Imigrări.

Probabil cel mai cunosc medic străin din România este Raed Arafat, inventatorul SMURD şi şeful de astăzi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Dar până să se poată angaja la Spitalul Judeţean din Târgu-Mureş, Raed Arafat a lucrat ca voluntar 8 ani. Desigur, după alţi 12 ani în care a terminat facultatea şi rezidenţiatul cu taxă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.