Confidenţialitate

Prețurile în industrie, în creștere cu 53% în august 2022 față de august 2021. Mihai Nicuț: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă” | AUDIO

Prețurile în industrie sunt în creștere cu 53% în luna august, față de august anul trecut. Fabricile plătesc, așadar, cu peste 50% mai mult pentru a realiza aceeași producție. Drept urmare, și prețurile finale, la raft, au explodat. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la producția și furnizarea de energie, cu o majorare de peste 300%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În luna august 2022, preţurile în producția industrială au crescut, față de august 2021, cu 53%. Dar aceasta este media generală. Spre exemplu, în industria alimentară, creșterile au fost de 29 de procente, cu un avans de 12% pentru fabricarea băuturilor.

Cu 17% au crescut costurile la fabricarea de mobilă și cu 9% la fabricarea autovehiculelor, cu aproape 8 procente și jumătate la fabricarea produselor textile și cu 6% a crescut costul producției de îmbrăcăminte. Curentul este tot mai scump.

Este efectul creșterilor record pentru producția și furnizarea de energie – cu peste 300%, extracția petrolului – (aproximativ 250% – și în industria extractivă – cu 200%.

Mihai Nicuț – redactor șef al publicației online Economica.net: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă și de situația geopolitică și a livrărilor de gaz din Federația Rusă și a embargoului petrolier care ne paște”

„Toți ne așteptăm cumva să se termine coșmarul acesta în ceea ce privește piața de energie electrică și gaze. E o nebunie. Deja prețurile sunt de 12-15 – depinde unde te uiți – ori mai mari decât acum un an de zile. Semne bune pot apărea, dar totul depinde de… Adică au apărut… S-a mai domolit creșterea de perț la energie electrică și la gaz. Suntem departe de maximele istorice din august, să zicem. Oricum, tot sunt mari, dar totul depinde de cum vom trece această iarnă și de situația geopolitică și a livrărilor de gaz din Federația Rusă și a embargoului petrolier care ne paște”, a explicat Mihai Nicuț pentru Europa FM.

Pe larg despre prețurile la energie și dificultățile companiilor privind facturile, în următorul podcast Europa Fm – „EU și Energia de săptămâna viitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mii de craioveni renunță anual la sistemul public de termoficare din cauza scumpirilor. Prețul gigacaloriei a crescut cu 10% încă din august | AUDIO