Confidenţialitate

STS va scana cărțile de identitate înainte de votare

La următoarele alegeri, cărțile de identitate vor fi scanate cu achipamente achiziționate deja de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Astfel, votul multiplu și turismul electoral nu vor mai fi posibile.

Invitat la Interviurile Europa FM, președintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu, a explicat că STS a testat deja scanerele încă de acum doi ani, iar acestea vor fi folosite la alegerile locale de anul viitor, dacă și Camera Deputaților votează această modificare a legii, aprobată deja de Senat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, parlamentarii vor vota, până la sfârșitul acestei sesiuni, Legea votului prin corespondență.

Deputatul Mihai Voicu spune că românii aflați în străinătate care vor să voteze astfel vor trebui să se preînregistreze la Autoritatea Electorală, după care vor primi acasă buletinul de vot ți o declarație pe proprie răspundere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până în acest moment, senatorii au votat 3 din cele 5 legi alectorale, iar ele vor intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în următoarele săptămâni. Astfel, președintele Klaus Iohannis le va putea promulga până în luna iunie. Astfel, următoarele alegeri locale și generale, care vor avea loc în 2016, vor putea fi organizate după noi reglementări.

Printre altele, senatorii au stabilit că parlamentarii vor fi aleși din nou pe listele propuse de partide, iar candidații nu mai au voie să împartă niciun fel de produs alegătorilor.

Pe de altă parte, în timp ce aceste legi erau supuse votului, alte 11 proiecte de acte normative au fost aprobate tacit de Senat. Unul dintre ele prevedea introducerea votului obligatoriu.

La Europa FM, Mihai Voicu spune că acestea vor fi respinse de deputați, astfel încât să nu se suprapună cu cele dezbătute și acceptate de toate partidele.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.