Confidenţialitate

STS: Fiecare deces înregistrat în aplicaţia Corona Forms primeşte un ID unic. Ulterior, datele nu pot fi modificate

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a informat, sâmbătă, că fiecare deces înregistrat în aplicaţia Corona Forms primeşte un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate.

“Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a dezvoltat şi a pus la dispoziţia autorităţilor medicale cele două aplicaţii informatice, Corona Forms şi Alerte MS, la cererea şi pe baza cerinţelor operaţionale formulate de acestea. Corona Forms este aplicaţia care centralizează cu acurateţe maximă evidenţa testelor, a persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi a deceselor survenite în urma COVID-19. Fiecare deces înregistrat în aplicaţie primeşte un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate. Datele oficiale prezentate de autorităţi, public, prin informările zilnice din bilanţ, sunt cele extrase din Corona Forms”, precizează STS.

Datele sunt introduse în Corona Forms de spitale, laboratoare şi direcţiile de sănătate publică şi sunt disponibile autorităţilor medicale.

Cât priveşte înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obţinute de la unităţile spitaliceşti, direcţiile de sănătate publică analizează şi validează fiecare pacient în Corona Forms, ţinând cont şi de detaliile medicale ale acestora, precizează STS.

Alerte MS este aplicaţia care generează statistici în conformitate cu cerinţele stabilite de Ministerul Sănătăţii.

În această platformă, datele numerice sunt introduse de spitale şi laboratoare.

“STS nu introduce, nu gestionează şi nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicaţiilor – Ministerul Sănătăţii (MS). Accesul instituţiilor publice în aplicaţia Corona Forms se realizează potrivit Ordinului MS nr. 1829/2020 pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare. Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei pe bază de roluri şi drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS. STS pune la dispoziţia autorităţilor medicale servicii IT&C, în conformitate cu cerinţele operaţionale stabilite de acestea, şi subliniază, încă o dată, că datele din Corona Forms nu pot fi modificate, fiind cele oficiale, comunicate public, în informările zilnice”, conchide serviciul.