Structuri de gheaţă ar putea acoperi suprafaţa unuia dintre sateliţii naturali ai planetei Jupiter

Descoperire istorică făcută de cercetătorii britanici pe Europa, unul dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter.

Europa, una dintre lunile lui Jupiter, care este acoperită de un ocean cu apă sărată sub un strat de gheaţă, deţine un habitat care ar putea susţine viaţa şi se numără printre principalele obiective ale viitoarelor misiuni spaţiale interplanetare.

Descoperirile britanicilor sunt însă și un semnal de alarmă pentru o misiune de explorare, cercetătorii considerând că în imaginile surprinse de ei se pot vedea structuri de gheaţă ascuţite, cu înălţimi de 15 metri, care ar putea acoperi suprafaţa Europa.

”Prezenţa structurilor ascuţite, asemănătoare cu nişte lame, care se înalţă până la aproape 15 metri ar pune în pericol orice potenţială misiune de aterizare pe Europa. Sperăm că studii ca al nostru îi vor ajuta pe ingineri să dezvolte modalităţi inovatoare pentru a trimite în siguranţă module pe suprafaţa Europei astfel încât să putem afla mai multe despre acest loc fascinant şi chiar să putem căuta semne de viaţă extraterestră”, a declarat dr. Daniel Hobley de la Universitatea Cardiff, citat de agențiile de știri internaționale.

FOTO: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS