Stress-testul nu va mai fi aplicat clienţilor băncilor

Este una dintre modificarile aduse la regulamentul de creditare al populaţiei.

Potrivit Mediafax, BNR a acceptat sa renunţe la stress-test, care urma sa fie aplicat clienţilor care cereau un imprumut.

În urma intâlnirii cu Asociaţia Română a Băncilor, Banca Centrală a acceptat să realizeze o serie de modificari in regulament.

Astfel, rata maximă pe care o persoană se poate angaja să o plătească băncii lunar, sumă rezultată prin aplicarea gradului de îndatorare în raport cu veniturile de la momentul acordării creditului, nu va fi modificată până la scadenţă.

De exemplu, dacă un client al bancii are la acordarea împrumutului o rată lunară de 500 de lei, deşi veniturile îi permiteau un grad de îndatorare de cel mult 600 de lei, banca va fi obligată să urmărească, în cazul modificării condiţiilor de creditare, ca suma lunară de plată să nu fie majorată cu mai mult de 100 de lei.

In plus, băncile vor fi obligate să calculeze gradul de îndatorare diferenţiat pe categorii de clienţi, pe destinaţia împrumutului, cât şi pe tipul de credit, tinand cont daca acesta a fost acordat în monedă naţională sau în valută, cu dobândă fixă sau variabilă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS