Confidenţialitate

Stoltenberg: Sistemul de la Deveselu nu poate doborî rachete balistice rusești

Moment istoric pentru România. Scutul american antirachetă de la Deveselu devine de astăzi funcțional.

Secretarul general al NATO a dat asigurări la Palatul Cotroceni că organizația Nord-Atlantică va asigura acum și în viitor securitatea României.

Jens Stoltenberg a precizat că NATO și-a sporit prezența în Europa de Est, inclusiv în România.

”Nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile, pentru că Rusia a schimbat graniţele prin forţă şi continuă să ameninţe vecinii”, spune secretarul general al NATO. Stoltenberg a adăugat că, în paralel, sunt lăsate deschise căile de dialog cu Rusia.

Oficialul a mai spus că acest scut antirachetă este menit să protejeze țările din Europa de amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jens Stoltenberg a ținut să precizeze că amenințările Rusiei la adresa României sunt nejustificate și iresponsabile.

Secretarul general al NATO a adăugat că sistemul antirachetă de la Deveselu nu poate, tehnic, să doboare rachete balistice ruseşti.

“Acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. Tehnic, este imposibil ca acest sistem să doboare rachete balistice ruseşti. Am fost foarte transparenţi faţă de români privind acest sistem. Nu văd niciun motiv să se intensifice tensiunile, iar ameninţările Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile. Ruşii ştiu că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și președintele Iohannis a declarat că Rusia se folosește de astfel de ocazii pentru a fi vocală. Șeful statului a afirmat și el că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar NATO trebuie să fie pregătită să facă față la toate provocările.

“Aici nu vorbim despre Rusia. Ştim că Rusia foloseşte aceste ocazii pentru a fi foarte vocală, însă şi ei ştiu la fel de bine cum ştim noi că sistemul nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei, însă NATO trebuie să fie pregătită pentru a face faţă şi altor incidente, care vin din altă zonă, din afara spaţiului euroatlantic”, a spus Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg a mai precizat că România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre. De asemenea, a amintit că România şi-a asumat un angajament major de a creşte bugetul apărării la 2% din PIB. Oficialul a salutat această decizie, ceea ce demonstrează că România îşi respectă angajamentele.

”Este o măsură pe care o salutăm în direcţia corectă şi vă încurajez să continuaţi pe această cale, pentru că apărarea cetăţenilor noştri este esenţială”, a spus secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a mai spus că România joacă un rol cheie în proiectul stabilităţii dincolo de graniţele NATO – Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Nu în ultimul rând, Jens Stoltenberg a adus un omagiu celor doi ofiţeri români care şi-au pierdut recent viaţa în Kandahar şi şi-a exprimat dorinţa ca militarul rănit să îşi revină rapid.

”NATO se angajează solemn să asigure securitatea României acum şi în viitor”, a precizat Jens Stoltenberg.