Confidenţialitate

Vâlcea: Stoenești, singurul loc din România în care este obținut și țesut borangicul în mod natural | AUDIO

Singurul loc din România în care se obţine borangic și unde se ţese în mod tradițional se află la Stoeneşti în judeţul Vâlcea. Borangicul este firul natural de mătase țesut de larve de fluturi, hrănite generos cu frunze de dud. Meșterul popular Cristina Niculescu a salvat de la dispariție ia și marama de bornagic.

Meșterul popular Cristina Niculescu din Stoenești Vâlcea, a ținut morțiș să salveze de la dispariție borangicul – mătasea naturală 100% românească pe care obține și apoi o țese la război în atelierul propriu.

„Nebunia” – cum numește pasiunea pentru borangic – a început în urmă cu 20 de ani, când nu știa absolut nimic despre creșterea viermilor de mătase. A învățat din greșeli, iar acum, după ani de trudă, știe totul despre cum se obține firul de borangic.

Ia de borangic țesută la Stoenești a ajuns peste tot în lume. De aceea, atunci când vorbește despre cămașa cu altiță, ochii Cristinei Niculescu se umplu de lacrimi.

Se mândrește că este româncă și că a salvat de la dispariție ia și marama de borangic.

Citește și: Gabriel Liiceanu, despre Klaus Iohannis: Când știi că ai puterea supremă, iar oamenii au investit speranțe în tine și tu nu faci nimic, singura explicație este cinismul sau egoismul uriaș | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.