Ştirea bravo: Tinerii care încearcă să-i convingă cu mere pe fumători să renunțe la țigări

Un grup de tineri din Focșani, Interact, care se implică în acțiuni de voluntariat, a inițiat o campanie prin care încearcă să-i facă pe fumători să se lase de țigări. Aceștia au mers în mai multe locuri publice din Focșani și au dat „un măr pentru o țigară”.

„Mărul, un fruct simbolic oferit de Clubul Interact Focşani, este o alternativă sănătoasă la acest viciu”, au transmis tinerii.

Un studiu realizat de Asociația React arată că 84% din români susțin interzicerea fumatului în spațiile publice, iar 78% sunt de părere că țigările nu ar trebui să se vândă la mai puțin de 250 de metri de școli.

Potrivit studiului, vârsta medie la care românii încep să fumeze este de 19 ani, în condiţiile în care 44% dintre respondenţii fumători au devenit fumători în jurul vârstei de 18 ani, iar 36% între 18 şi 20 de ani.

Potrivit unui raport european, România este una dintre cele cinci țări care nu-și protejează cetățenii de fumatul pasiv. Pe aceeași listă se mai află Cehia, Grecia, Austria și Slovacia.

Țara noastră, care încasează în jur de 300 de milioane de euro din taxa pe viciu, amână implementarea legislației internaționale. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care, potrivit statisticilor, principalele cauze de deces din România sunt provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice sau cancer.