Ştirea bravo: Singurul cinematograf de la ţară din România se află la Gottlob, în judeţul Timiş şi este gata de inaugurare

În timp ce sălile Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor s-au închis cu sutele după Revoluţie, în vestul ţării se deschide un cinematograf rural.

Vechiul cinematograf din Gottlob, pus în funcţiune în 1952, închis şi el în ‘89, a renăscut. Imobilul a revenit în proprietatea Primăriei în anul 2000, iar edilul-şef, Gheorghe Nastor, în loc să îl lase unor persoane care doreau să facă acolo un restaurant, a decis să îl redea celei de-a şaptea arte.

133 de mii de euro pentru reabilitarea clădirii au venit dintr-un proiect tranfrontalier Ungaria-România. Alţi 85.000 de euro au fost atraşi printr-un proiect pe Dezvoltare rurală, pentru achiziţionarea de echipament şi mobilier. “La aceste sume se mai adaugă în jur de 15.000 de euro din bugetul local pentru amenajarea Grădinii de Vară şi a unei parcări în faţa cimenatografului ”, a declarat pentru Adevarul Vasile Bledea, inspector la Primăria din Gottlob.

În judeţul Timiş, în anul 1970 existau 227 de cinematografe. În Timişoara anului 1980, rămăseseră 13 cinematografe ale RADEF. Astăzi, din toate cele 227 mai sunt patru. Două în Timişoara, unul la Lugoj, deschis chiar în acest an, şi cel de la Gottlob, singura sală de cinema din mediul rural.

Cu prilejul inaugurării care va avea loc sâmbătă, două dintre zilele Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!”se vor desfăşura în comuna Gottlob.

“Ce se întâmplă la Gottlob ar trebui să fie un model pentru multe comunităţi rurale din România şi, din pacate, pentru multe oraşe mari. Sigur, nu le va fi uşor să asigure un program regulat de cinema, dar noi vrem să le dăm o mână de ajutor. De asta facem festivalul şi acolo. Arătăm că la ţară se pot face şi cinematografe, nu numai crâşme.”, a declarat pentru Adevarul Lucian Mircu, unul din organizatorii Festivalului “Ceau, Cinema!”.

 

sursa: adevarul.ro