Confidenţialitate

Ştirea Bravo: Patroana unui salon din Cluj donează toți banii câștigați în zilele de 13 ale lunii în scopuri caritabile

Ramona Mîndru, proprietara unui salon de cosmetică din Cluj, construieşte o comunitate care învață să se implice, să doneze și să se apropie de copiii cu nevoi speciale.

Salonul ei se află în centrul Clujului și e renumit, pentru că Ramona a câștigat mai multe premii de hairstyling, iar locul e prietenos și cochet. Însă, de un an și jumătate, salonul a devenit cunoscut și pentru implicarea socială a celor de aici.

În februarie 2014, Ramona Mîndru s-a hotărât să doneze toți banii câștigați în zilele de 13 ale lunii în scopuri caritabile. În această zi casa e închisă, angajații lucrează voluntar, iar clienții depun banii într-o urnă aflată la vedere. La sfârșitul zilei, suma care se strânge e donată unei asociații. Până acum, salonul Catwalk a cumpărat medicamente pentru copiii bolnavi de cancer, o targă de salvare pentru Crucea Roșie și o mașină de scris Braille pentru liceul de nevăzători, a plătit terapia unui copil cu autism, a donat bani pentru mai multe asociatii.

Pe 13, fiecare plătește cât vrea pentru serviciul cosmetic primit. Unii clienți pun în plic o sumă mai mare, însă alții plătesc mai puțin. Ramona nu vrea să schimbe mecanismul pentru că, spune ea, „la sfârșitul zilei lucrurile se compensează“.

Lunar, Ramona donează comunității din Cluj în jur de 4.500 de lei. În fiecare zi, îi învață pe oamenii de lângă ea, clienți, colegi sau prieteni, să fie generoși și sensibili la nevoile celor din jur. Pentru ea, cauzele sociale în care se implică nu sunt abstracte: copiii cu Sindrom Down și cu autism vin la salon, se joacă și interacționează cu Ramona și cu colegii ei.

Ziua de 13 se organizează într-o lună de muncă, iar Ramona nu donează doar bani, ci și o parte din timpul ei: își face documentarea înainte de a susține o cauză, se interesează ce asociații sunt în Cluj, ce nevoi au, apoi discută cu angajații ei în ședință. „Vreau să simtă că munca lor e pentru o cauză aleasă de ei“, spune Ramona.

Organizarea unei zile de 13 înseamnă telefoane, mailuri, contracte, pliante, promovarea evenimentului, Facebook și ziua de muncă propriu-zisă. După ce ziua se încheie, Ramona urmărește ce se întâmplă cu banii donați și cere feedback de la asociații, apoi își informează clienții și colegii. Toată lumea știe că cei 7.020 de lei strânși pe 13 martie 2015 s-au transformat în 12 paturi de o persoană, 12 saltele și 6 dulapuri duble pentru copiii de la centrul din Gura Humorului.

Din martie 2014, de când a avut loc primul 13 cu Atitudine, și până acum, Ramona a donat peste 15.000 de euro pentru mai multe asociații din Cluj.

Mai multe detalii şi fotografii frumoase găsiţi în reportajul de pe teleleu.eu.

foto: Cosmin Bumbuţ