Confidenţialitate

Știrea bravo: Muzeul în aer liber unde oricine îşi poate construi căsuţe în stil tradiţional

Un sculptor din Bistriţa a dezvoltat un proiect inedit pe pământul moştenit de la părinţi: un sat artistic, practic un muzeu în aer liber, unde oricine îşi poate construi căsuţe în stil tradiţional, în care să locuiască fără chirie, scrie stirileprotv.ro.

Prin acest proiect, Maxim Dumitraş speră să îi încurajeze pe tineri să părăsească oraşele şi să se retragă în liniştea şi simplitatea vieţii de la ţară.

Ideea satului artistic i-a venit după ce casa părintească a fost distrusă într-un incendiu. Ulterior, el şi prietenii săi au început să construiască alte case în stil tradiţional, folosind cele mai simple materiale.

”Încerc să recuperez tradiţia din zonă. Intenţia e să ne întoarcem la natură, la specific, la lampă. Intenţionez să pun pe hartă un sat artistic. Vrem la bătrâneţe să ne retragem aici fără mijloace tehnice, să redescoperim cultura cartofului, a ciupercilor, a grădinii”, explică Dumitraş pentru stirileprotv.ro.

Bărbatul spune că a donat pământul primit de la părinţi pentru acest proiect, însă există şi o ”regulă”: ”Nu se vinde, iar casele trebuie să fie absolut autentice”.

Stilul arhitectural este cel al caselor care se construiau pe la 1900. Toate obiectele au fost cumpărate de la bătrânii din sat și restaurate.

Proprietarul dorește să atragă în jurul proiectului său tineri artiști plastici.

foto: gandul.info