Ştirea Bravo: Aproape 1.800 de transporturi ilegale de lemn au fost depistate, după reclamarea lor la 112

În urmă cu jumătate de an am vorbit despre Radarul pădurilor – un sistem prin care oricine observă un transport de lemn despre care bănuieşte că ar putea fi ilegal, îl poate raporta extrem de simplu autorităţilor, doar printr-un telefon la 112.

Avem un bilanţ: Aproape 1.800 de transporturi ilegale de lemn au fost depistate, după reclamarea lor la 112, în urma implementării Radarului pădurilor, din octombrie 2014, în timp ce personalul silvic, prin propriile controale, a depistat 62 de infracţiuni şi a dat amenzi de peste 11 milioane de lei – de asemenea, au fost confiscaţi zeci de mii de metri cubi de lemn furat.

Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la implementarea Radarului pădurilor şi până în prezent au fost făcute 7.666 de apeluri la 112 pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte.

Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, după 8 octombrie 2014, când a fost lansat sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”.

Radarul pădurilor funcţionează pe baza unui sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine mobilă sau iese din ţară, în timp real.