Ştiind tot ceea ce știți azi despre democrație, capitalism, libertate, ați fi ieșit în stradă în decembrie 1989?

La 26 de ani de la debutul Revoluției din decembrie 1989, afară e soare și frumos, cred că-s cinci-șase grade la București, iar prognoza pentru zilele următoare arată că vor fi și zece grade. La fel ca atunci.

În 1989 lumea a ieșit probabil de foame în stradă, o foame acumulată în ani, dar să nu uităm că, de fapt, scânteia Revoluției s-a aprins la Timișoara dintr-o revoltă față de o nedreptate. Era vorba de decizia de evacuare a pastorului reformat Laszlo Tokes, o chestiune care n-avea de ce să îi privească foarte tare pe marea majoritate a timișorenilor. Te întrebi și azi ce i-a apucat, de ce au pornit pe străzi și pe bulevarde, ignorând pericolul real de a ajunge la pușcărie sau de a-și nenoroci viața.  

Astăzi nu mai trăim într-o dictatură, oricine poate ieși să protesteze în stradă, fără să riște mai mult de o răceală, nici pe aceea, având în vedere soarele de afară. Și totuși nimeni nu iese. Nu că n-ar avea de ce, uite, după ce și-au votat pensii suplimentare în sfidare opiniei publice care este atât de categoric împotrivă, parlamentarii vor să le facă un cadou similar și aleșilor locali.

Suntem, așadar, cu toții revoltați, dar na! vin sărbătorile. Nu suntem atât de revoltați precum am fost după Colectiv, deși, aceste măsuri ne afectează pe noi toți, ne afectează chiar într-o măsură mult mai mare decât i-ar fi afectat pe timișoreni în 1989 evacuarea unui pastor reformat.

Asta cu pensiile parlamentarilor este doar un exemplu, să nu credeți că vreau să stârnesc eu vreo revoluție, de altfel, nici nu am auzit nici măcar pe Facebook de vreo chemare la miting sau ceva de felul acesta. De la acest exemplu însă vreau să facem azi o dezbatere care să ne dea prilejul să rememorăm evenimentele din decembrie 1989, acele evenimente pe care azi le numim mai des lovitură de stat decât Revoluție, acele evenimente care ne permit azi să ieșim în stradă fără să riscăm nici măcar un guturai, dar nu o facem, căci, nu ne mai pasă sau pentru că e Crăciunul. Și atunci era Crăciunul.

Ştiind tot ceea ce știți azi despre democrație, capitalism, libertate, ați fi ieșit în stradă în decembrie 1989? Cu mintea și informațiile de acum și presupunând că ați fi trăit atunci, v-ați mai risca viața sau libertatea?