Știi un bucătar bun pe care să-l angajez în restaurantul meu?

Adrian Hădean începe a doua emisiune Medium Rare din luna aprilie mărturisind că este întrebat adesea dacă știe ”un bucătar bun pe care să-l angajez în restaurantul meu?”.

”Pentru unii, bucătar bun înseamnă o persoană care poate să coordoneze un meniu și o echipă spre zona de profit a restaurantului.

Pentru alții, bucătar bun e cel care poate să muncească mult și ieftin. Realitățile angajatorilor și ale bucătarilor se intersectează uneori în mod fericit, alteori nu, dând naștere unor adevărate războaie, drame ori comedii, toate având ca victimă ori beneficiar indirect clientul plătitor.

Am simțit că-i cazul să încerc să pun reflectorul pe chestiune, privind lucrurile din ambele perspective, pe cât mă pricep, de dragul celor care s-au trezit cumva făcând mâncare pentru alții, de dragul celor care visează să devină bucătari, de dragul celor care încă nu înțeleg ce-i meseria asta și-și închipuie că e doar ce se vede la televizor, de dragul zecilor de tăieturi de pe degetele mele, de dragul zecilor de arsuri de pe brațele mele, de dragul ascultătorilor mei și nu în ultimul rând, de dragul celor care plătesc pentru mâncare și-și doresc să primească de toți banii.

Se cuvine să fac niște clarificări legate de o industrie în care am intrat acum 20 de ani, în care am mers și pe burtă, și-n genunchi, și pe coate și-n picioare, în care am primit enorm și-n care am învățat să dau înainte să cer. O să le și număr, că-i mai ușor așa”, spune Adrian Hădean la începutul emisiunii.

Chef Hădean completează ”fie că ești bucătar aspirant sau cu experiență, fie că abia acum te încearcă primii fiori ai antreprenoriatului și emoțiile legate de pierderea primilor bani sau ești deja la al doilea faliment în industrie, vei afla foarte curând, dacă nu cumva ai aflat deja, că publicul din România nu mai e cum a fost.

Oamenii au început să se miște, să circule, să vadă, simtă, miroasă, pipăie experiență după experiență. Acum există termen de comparație.

Termenul de comparație poate să ridice sau să îngroape o carieră, în funcție de cât e de bine înțeles de elementul comparat, în acest caz elementul comparat fiin chiar tu, eu, noi, cei care încercăm să trăim producând și vânzând mâncare. Mie îmi convine așa! Vouă?