Confidenţialitate

Stere Gulea încheie saga Moromeților cu filmul „Moromeții 3”: M-am inspirat inclusiv din jurnalele lui Marin Preda | VIDEO și FOTO

Filmările la „Moromeții 3” sunt în toi. De această dată, scenariul nu se bazează pe un roman anume, ci este unul original, scris de regizorul Stere Gulea, care încheie astfel saga Moromeților. Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, devine în anii ’50 un tânăr scriitor chemat să susțină linia partidului. Manuela Nicolescu a asistat la o zi de filmări pentru noua producție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Căminul Cultural din Siliștea Gumești. Sătenii au venit la proiecția unui film realizat pe baza unei nuvele scrise de Niculae Moromete, explică regizorul Stere Gulea.

Regizorul Stere Gulea, despre „Moromeții 3”

„O echipă de propagandă cu Niculae Moromete, care se întoarce în satul lui după ce a devenit scriitor și a scris și nuvela aceasta. Să ajute la colectivizare. Pentru el, lucrurile se complică”, a spus Stere Gulea pentru Europa FM.

Regulile ideologice sunt stricte, așa că Niculae Moromete e pus în fața unei alegeri: dacă e parte din sistem va fi răsplătit, dar dacă nu, poate plăti cu libertatea și va fi tras pe linie moartă.

„Scriu ce mi se cere sau nu i dacă nu, atunci ce fac? Ce riscuri și ce se întâmplă cu mine?”, a mai spus Stere Gulea pentru Europa FM, despre personajul lui Niculae Moromete.

Perioada pandemiei a fost cea în care Stere Gulea a scris scenariul pentru „Moromeții 3”

După ce a adunat informații despre viața tânărului scriitor, inclusiv din jurnalele lui Marin Preda: „M-am inspirat destul de mult de acolo și au mai fost scrisorile lui către Aurora Cornu. E un personaj care pleacă oarecum de la Nina Cassian. A fost între ei doi o poveste de dragoste. Bine, el spune acolo în jurnal: Cât m-a iubit pe mine, ca om, sau cât m-a iubit pe mine, ca scriitor”.

Personajul principal – Niculae Moromete – este interpretat de Alex Călin

De altfel, Niculae Moromete își trăiește viața și poveștile complicate de amor într-o atmosferă încărcată, viciată de suspiciune. Personajul principal e interpretat de actorul Alex Calin, nefumător, spre deosebire de Marin Preda.

„A trebuit să fumez țigări normale și fără filtru și pe la mijlocul dublei eram deja… Da, Preda a fumat destul de mult. Are și niște relații amoroase cu două femei foarte frumoase și foate speciale amândouă – artiste, scriitoare – și sunt diverse relații și cu colegi de generație – scriitori – cu roluri mai importante în cadrul partidului”, a spus Alex Călin la Europa FM.

Sursa foto: Europa FM / Manuela Nicolescu

Sursa video: Europa FM / Manuela Nicolescu

Citește și: Încep filmările pentru ”Moromeții 3”, cu Horațiu Mălăele în rolul lui Ilie Moromete