Confidenţialitate

Stelian Tănase, despre Hotel Concordia: „Este o ruină, este o rușine ce se întâmplă cu locul în care a fost ales Cuza domn. Nu aveți unde să puneți piciorul de mizerie ce este” | VIDEO

Stelian Tănase a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. România a împrumutat ieri 216 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru reabilitarea mai multor clădiri de patrimoniu. Stelian Tănase a povestit în emisiune despre Hotelul Concordia din București, care are o istorie impresionantă în spate. Stelian Tănase a explicat că hotelul „este o ruină, este o rușine ce se întâmplă acolo. Acolo a fost ales Cuza domn. Este un mare loc istoric unde s-a scris istoria neamului românesc”.

Cu toate acestea, a explicat Stelian Tănase, se scrie în presă despre Marea Unire și se fac emisiuni la televizor despre acest eveniment, iar parlamentarii își aleg cele mai frumoase cuvinte cu ocazia acestei sărbători, în timp ce clădirea care marchează un mare eveniment istoric pentru țara noastră este „prăbușită”.

„Strada Smârdan, fosta Uliță Germană, aici a fost Cartierul German. Strada Germană chiar era populată de negustori nemți. Aici se află Hotel Concordia. Hotelul Concordia este o ruină, este o rușine ce se întâmplă acolo. Acolo a fost ales Cuza domn și pentru Țara Românească – fusese ales pe 5 ianuarie pentru Moldova și pe 24 ianuarie pentru Țara Românească. Este un mare loc istoric unde s-a scris istoria neamului românesc”, a spus Stelian Tănase la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„El este ruinat, în paragină și am făcut parte din niște grupuri care au făcut mari presiuni din zona societății civile, universității, a presei ca să fie reparată. Are o situație juridică încurcată. S-a vândut pe la 1990. Am fost în lungi tratative, discuții, negocieri, scandaluri cu Sorin Oprescu pentru că este o rușine ca noi să scriem în presă sau la televizor, să facem emisiuni despre Marea Unire și să ne dăm cu pumnii în piept, să ne uităm la mitinguri în Parlament când parlamentarii nu știu ce să mai zică despre patria noastră, statul românesc, istoria noastră glorioasă și, de fapt, clădirea în care s-a întâmplat acest uriaș moment – Unirea la 1859 – să fie prăbușit”, a adăugat Stelian Tănase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Hanul Concordia, Hotelul Concordia, care era cel mai modern în epoca lui, avea bucătărie occidentală, tot managementul era occidental. Acum, este de neimaginat dacă intrați acolo, nu aveți unde să puneți piciorul de mizerie ce este. Există și încăperea unde a avut loc alegerea lui Cuza. Deci ar trebui restaurat de urgență. Noi asta am cerut: scriitori, profesorio, istoricii – am cerut insistent Primăriei să-l refacă. Să-l preia de la proprietarii lui care, prin 30 de ani de ignorare a monumentului – pentru că nu l-au întreținut – ar trebui să li se confiște”, a mai spus Stelian Tănase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici emisiunea „România în Direct” cu Stelian Tănase, moderată de Cătălin Striblea

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Centrul pentru Jurnalism Independent, despre cazul RISE Project-Ramona Mănescu: „Politicienii folosesc procesele pentru a intimida presa” | AUDIO