Stele Unite acuza Rusia ca a incalcat un tratat privind controlul armelor, testand o racheta de croaziera

În paralel, Occidentul și Rusia se pregătesc pentru o nouă etapă a războiului economic.

Acuzația Washingtonului la adresa Moscovei se referă la un test efectuat de Armata Rusă la începutul anului.

Acum însă, oficiali americani anunță că preşedintele american, Barack Obama, i-a scris omologului său rus, Vladimir Putin, pentru a evoca dosarul tratatului bilateral privind controlul armelor, încheiat în urmă cu 27 de ani.

Tratatul prevedea distrugerea tuturor rachetelor balistice şi de croazieră, care pot fi lansate de la sol cu o rază cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri, precum şi rachetele cu raza între 1.000 şi 5.500 de kilometri în decurs de trei ani după intrarea în vigoare a documentului.

Acum, Statele Unite acuză Rusia că nu a respectat acest tratat.

În același timp, oficialii americani așteaptă de la omologii europeni să aplice cât mai curând Rusiei sancțiuni economice mai dure.

Într-un interviu acordat publicației Bild am Sonntag, ministrul german de Finanțe declară că în acest moment pentru Berlin interesele economice în relația cu Rusia au devenit secundare. ‘Prejudicierea păcii și stabilității – acesta este cel mai mare pericol pentru dezvoltarea economica’, spune ministrul german.

În replică, un consilier al directorului agenţiei veterinare ruse a avertizat că Moscova ar putea limita în curând importul anumitor fructe din Uniunea Europeană şi de pui din Statele Unite.

Pe de o parte, autoritățile ruse invocă descoperirea unei insecte periculoase, molia orientală a fructelor, la anumite produse europene. Pe de altă parte, ele acuză existența unei epidemii de salmonela în Statele Unite.