Confidenţialitate

Steag roșu pe litoralul românesc. Pe majoritatea plajelor, scăldatul în mare este interzis

E steag roșu arborat pe mai toate plajele de pe litoral, semn că scăldatul în mare este interzis. Salvamarii au însă mari bătăi de cap din cauza turiștilor care nu țin cont de avertismentele lor si se aruncă în valuri. Zeci de oameni, între care și copii, au fost salvați în ultima clipă din apa mării.

Fluierele salvamarilor care aleargă de la un cap la altul al plajelor se aud în toate stațiunile. Turiștii aflați în vacanță, peste 200.000, au venit să se distreze la mare. Să facă baie, spun ei, dar nu țin cont de steagul roșu care permite doar scăldatul înotătorilor experimentați. În acest week-end însă, indiciplina turiștilor este parcă și mai mare, constată șeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș.

„Și ieri și astăzi am avut probleme în sensul că nu s-a respectat regula regula cea mai importantă. Pe steag roșu este interzis și salvamarilor să intre în apă”, a menționat Vasile Borteș.

Numai sâmbătă dimineața, pe plaja din Jupiter si Saturn salvamarii au reușit să scoată din valuri șapte turiști care strigau după ajutor sau făceau semne disperate.

”Fac apel la toți turiști: Nu mai intrați în mare cu mijloace plutitoare, saltele, colaci. Asta înseamnă moarte sigură. După dig, îi trage curentul. Un curent foarte foarte mare, plus valurile”.

Doi copii au fost recuperați din mare cu ajutorul ski-jet-urilor folosite de salvamari, după ce fuseseră trași de curenți, în largul mării. De la începutul sezonului estival opt  persoane au murit înecate în mare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.